Što ako zaboravite zaključiti blagajnu?

Dnevni promet možete provjeriti i isprintati iz izvješća promet po danima (meni-izvješća-promet po danima), neovisno o tome jeste li zaključili blagajnu (Z).

Ipak, preporučujemo da se blagajna redovito zaključuje na kraju dana (meni-izvješća-zaključak blagajne/Z i zatim pritisak na ikonu “Z”) zbog pozadinskih procesa koji se time automatski pokreću (fiskaliziranje eventualno nefiskaliziranih računa, backup podataka i dr.)

Dnevno Z izvješće predviđeno je da se preuzme kod svakog dnevnog obračuna blagajne, kada se broji novac i predaje polog. Isprintano Z izvješće predstavlja ujedno i dokument koji služi knjigovodstvu kao temeljnica za knjiženje.

Ako se zaboravi prebrojiti novac, odnosno zaključiti blagajnu, tada će prvi naredni obračun obuhvaćati višednevno razdoblje, od datuma prethodnog obračuna.

Na svakom Z-izvješću ispisano je vrijeme prvog i zadnjeg računa koji su obuhvaćeni izvješćem pa je lako vidljivo koje razdoblje izvještaj obuhvaća Iz kontrolne trake moguće je pregledati i sve pojedinačne račune.

Primjer: ako zaključite blagajnu 12.7 na kraju dana, zaboravite zaključiti 13.7 i zaključite je 14.7 na kraju dana, to Z izvješće obuhvaćat će promet od 13.7 i 14.7.  

Napomena: Z izvješća u XML obliku moguće je izvesti u druge aplikacije automatski (podesivo u postavkama aplikacije), ili naknadno poslati: meni-izvješća-Z po danima, pritisnite na željeni redak i kad se otvori ekranski pregled, pritisnite meni-dijeli XML Z izvještaj. Na taj način možete datoteku sa svim podacima o svim računima poslati informatičaru koji iz tih detaljnih podataka može "izvlačiti" različita izvješća.